Anayasanın 137.nci maddesi nedir?
MADDE 137. – Kamu hizmetinde herhangi bir sıfat ve şekilde bulunan kimse, amirinden aldığı emrin Kanun, Tüzük, Yasa veya Anayasa hükümlerine aykırı olduğunu düşünürse, emri yerine getirmez ve bu aykırılığı emri verene bildirmek zorundadır.
Anayasa 136. madde nedir?
Hiç kimse, ibadete, dinî ayin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve sorumlu tutulamaz. Dinî ve ahlakî eğitim ve öğretim, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.
Anayasanın 138 maddesi ne diyor?
Madde 138 – Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanlarına göre karar verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; öğüt ve telkinde bulunamaz.
Anayasada 133. madde nedir?
Madde 133. – Radyo ve televizyon istasyonlarının kurulması ve işletilmesi kanunla belirlenen şartlarda ücretsizdir. Devlet tarafından kamu tüzel kişiliğine sahip olarak kurulan tek radyo ve televizyon şirketinin ve kamu tüzel kişiliğine sahip haber ajanslarının özerkliği ve yayınlarının tarafsızlığı esastır.
Anayasanın 153 maddesi ne diyor?
1982 Anayasası’nın 153. maddesinde: “Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazete’de derhal yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.” hükmü yer almaktadır.
Anayasanın 123 maddesi nedir?
YASAL YÖNETİM İLKESİ Anayasa’nın 123. maddesine göre; İdare, teşkilat ve görevleriyle bir bütün teşkil eder ve kanunla düzenlenir. İdarenin yapısı ve görevleri merkezden yönetim ve yerinden yönetim ilkelerine dayanır. Kamu tüzel kişileri kanunla veya cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulur.
Anayasa 130 maddesi nedir?
Üniversite yönetim ve denetim organları ile öğretim elemanları; Yükseköğretim Kurulu veya üniversitelerin yetkili organları dışındaki mercilerce hiçbir surette görevlerinden uzaklaştırılamazlar.
136 madde nedir?
Bu suç, Türk Ceza Kanunu’nun 136. maddesinde düzenlenmiştir. “Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ifşa eden, yayan veya başkasından elde eden kişi iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
Anayasanın 126 maddesi nedir?
Anayasa “Madde 126 – Türkiye, coğrafi durumuna, ekonomik şartlarına ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre merkezi yönetim teşkilatı bakımından illere; iller de kendi aralarında kademeli alt bölümlere ayrılmıştır. İllerin yönetimi geniş yetki esasına dayanmaktadır.
Anayasa 140 maddesi nedir?
Madde 140; Hâkimler ve savcılar, adlî ve idarî hâkim ve savcı olarak görev yaparlar. Bu görevler meslekten hâkim ve savcılar eliyle yürütülür. Hâkimler, yargı bağımsızlığı ve teminatı esaslarına göre görevlerini yaparlar.
Anayasanın 128 maddesi nedir kısaca?
Nitekim Anayasa’nın 128. maddesinde; “Devletin kamu iktisadi teşebbüsleri ile diğer kamu hukuku tüzel kişilerinin genel yönetim esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları aslî ve sürekli kamu hizmeti görevleri, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.” hükmü yer almaktadır.
138’ci madde nedir?
(1) Kanuni sürelerin geçmesine rağmen sistemdeki verileri imha etmekle yükümlü olan kişi, bu yükümlülüğünü yerine getirmediği takdirde bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Anayasanın ilk 3 madde nedir?
Anayasanın ilk üç maddesi Cumhuriyetin temeli ve harcıdır. “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.” Bu hükmü içeren Anayasamızın 3. maddesi, Anayasamızın 4. maddesiyle değiştirilemezliği garanti altına alınmıştır.
İİK 133 maddesi nedir?
İİK Madde 133- Kendisine mal teklif edilen kişi, parayı derhal veya belirlenen süre içinde ödemezse, ihale kararı icra memuru tarafından iptal edilir ve teminat, alıcının ödediği bedele mahsup edilmek üzere alıkonulur ve alıcı, ikinci fıkraya göre sorumlu olur.
Anayasa 152. madde nedir?
Paragrafta şöyle denilmektedir: “Herkesin, davacı veya davalı sıfatıyla, meşru vasıta ve yollarla iddiada bulunma ve kendini yargı mercileri önünde adil bir şekilde yargılanma hakkı vardır.” Bu ifadeyle, herkese adaleti bulma, hak ettiğini alma ve adaletsizliği ortadan kaldırma imkânı verilmiştir.
Astın üstün verdiği emri sorgulama hakkı var mıdır?
Diğer kamu görevlileri gibi, alt görevli de emrin hukuka uygunluğunu sorgulama ve değerlendirme hakkına veya hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsa yazılı olarak tekrarını isteme hakkına sahip değildir. 211 sayılı Kanunun 14/2 maddesi uyarınca verilen emir hukuka aykırı ise sorumluluk emri veren kişiye aittir.
Anayasanın 127. maddesi nedir?
Madde 127 – Mahalli idareler; bir il, belediye veya köy halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kanunla kurulan, kuruluş esasları kanunla gösterilen, karar organları kanunla belirlenen ve seçmenler tarafından seçilen kamu tüzel kişileridir.
Amirin emri hukuka uygunluk sebebi mi?
Kanun hükümlerinin uygulanması, amirin emrinin yerine getirilmesi, meşru müdafaa, kanunun uygulanması ve ilgilinin rızası, Türk Ceza Kanununda belirtilen hukuka uygunluk sebeplerindendir.
Yargı yetkisi kime aittir?
MADDE 9: Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.