Ezan neyi ifade eder?
Ezan (Arapça: الأذان), İslam’da insanlara namaz vaktinin geldiğini bildirmek için yapılan çağrıya verilen isimdir. Ayrıca Ezan-ı Muhammedi olarak da adlandırılır. Ezanı okuyan kişiye müezzin denir. Türkçe’ye “duyuru, duyuru, çağrı” anlamına gelen Arapça “ezhan” kelimesinden gelmiştir.
1932’de ezanı kim yasakladı?
Burçak, ezanın Arapça okunmasını yasaklayan kanunun Atatürk zamanında henüz yürürlükte olmadığını belirtti. Atatürk, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 18 Temmuz 1932’de yayınladığı bir genelgeyle ezan ve ikametin Arapça okunmasını yasaklamış, ancak şapka sanayiinde ve diğer inkılap konularında yaptığı gibi bu alanda bir kanun çıkarmamıştı.
Ezanın Türkçe manası nedir?
Sözlükte “ilan etmek, duyurmak, çağırmak, bildirmek” anlamlarına gelen ezan kelimesi, Kur’an’da belirtilen kelimelerle ve özel bir biçimde, farz namaz vaktinin geldiğinin müminlere duyurulması anlamına gelir.
Ezanın sözleri nasıl ortaya çıkmıştır?
Bir gün Bilal-i Habeşî, Hz. Muhammed’i sabah namazı için uyandırmak üzere yanına gitti. Peygamber (sav)’in evine vardı. Resulullah’ın (sav) ashabı, onun henüz uyanmadığını söyleyince Hz. Bilal, “Hayye ale”l-felah’tan sonra yüksek sesle “es-Salâtu hayrun mine”n-nevm” (Namaz uykudan hayırlıdır) diyerek ezana başladı.15 Mayıs 2023
Ezan bize ne anlatmak istiyor?
Ezan (namaza çağrı): Ezan, Allah’ın birliğini, Hz. Muhammed’in peygamberliğini ve namazın önemini ilan eden bir namaz çağrısıdır. Günde beş kez okunur ve güçlü bir sünnet, İslam’ın sembollerinden biri olarak kabul edilir.
Ezan okunurken köpekler neden ulur dinimiz İslam?
Özellikle günün ilerleyen saatlerinde ve akşam namazı vaktinde köpekler toplu halde uluyorlar. Ülkemizde bu durumu göz önünde bulundurarak inanışlar şu şekildedir: Köpeklerin ezan okunurken dışarıda koşuşturan şeytan ve cin gibi varlıkları görebildiği ve bu nedenle uludukları söylenmektedir.
Atatürk ezanı neden yasakladı?
Atatürk; Kur’an-ı Kerim’in Türkçe okutulması ve namazın Türkçe kılınması yolundaki çabalarından umduğu sonucu alamaması ve toplumda büyük huzursuzluk yaratması nedeniyle vazgeçmesine rağmen, ezanın Türkçe okunması âdeti sürdürüldü.
Ezan niye Türkçe okunmaz?
Zira ezan, İslâm’ın düsturu ve namaza bir davet olduğundan, bu daveti farklı dilleri konuşan bütün Müslümanlara ulaştırmak ancak onların ortak şuuruna hitap etmekle mümkün olur ki, bu da ezanın aslı, bilinen lafızlarıyla, yani Arapça okunmasıyla gerçekleşir (İbn Âbidin, Reddül-muhtar, I, 383).
Türkçe ezan yasağını kim kaldırdı?
Daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 1378/526 sayılı yazısıyla Salan’ın 15 Nisan 1937’de kaldırıldığı valiliklere bildirildi.
Aliyyen veliyullah ne demek?
Ayetullah Uzma Mekarim Şirazi: “Eşhedü enne aliyyen veliyullah” (Hz. Ali’nin bütün mahlukatın koruyucusu olduğuna şahitlik ederim) ezan ve ikametin bir parçası değildir, ancak “Eşhedü enne muhammed Resulullah”tan sonra bereket niyetiyle söylenmesi gerekir, ancak ezanın bir parçasıdır. Bunun olmadığı açıkça anlaşılmalıdır.
Ezan Kur’an’da geçiyor mu?
Kur’an’da Ezan kelimesi yedi ayette gerçek anlamıyla ve farklı fiil kalıplarıyla kullanılmış ve iki ayette Müezzin kelimesi “çağırmak, müjdelemek” anlamında kullanılmıştır. Bakara (2/279), A’raf (7/167) ve Hac (22/27) surelerinde ise Ezan kelimesi farklı bir şekilde kullanılmış ve “ilan etmek, duyurmak” anlamına gelmektedir.
ezanın Türkçe olması caiz mi?
“Ezanı başka bir dilde okumak caiz değildir.” “İslam inancının temel esaslarını içeren ve İslam toplumunun ortak değeri olan ezan, aynı zamanda İslam birliğinin ve tevhidinin sembolüdür. Anlamı ve içeriği bakımından: Ezan hem namaza hem de İslam’a bir çağrıdır.
Ezanı’yi kim buldu?
Bu sırada Abdullah bin Zeyd, Muhammed’e gördüğü bir rüyayı anlattı. Rüyasında ezanı şu anki haliyle duydu. Muhammed daha sonra Bilal’den duyduğu ezanı öğretmesini ve bundan sonra namaz vakitlerinin ezanla duyurulacağını söyledi. Böylece ilk müezzin Bilal oldu.
Ezanın sözlerini kim rüyasında görmüştür?
Hicretin birinci yılında, Mescid-i Nebevi’nin tamamlanmasından sonra, Müslümanların ibadete nasıl çağrılacağı konusunda tartışmaların yaşandığı günlerde, Abdullah’a bir rüya ile ezan kelimeleri nazil oldu. Sabahleyin Hz. Peygamber’in yanına giderek rüyasını ona anlattı.
Namaz uykudan hayırlıdır sözünü kim söylemiştir?
Bilal uykuya daldı ve uyanamadı. Peygamber’i (ve daha sonra Ömer’i) başka şekillerde uyandırabilirdi ama dikkatlice bir kelime icat etti ve çok önemli bir gerçeği dile getirdi: “Namaz uykudan daha iyidir!” Hz.
Ezan hangi ifadeyle başlar?
EZANIN OKUNUŞU VE ANLAMI Allah’tan başka ilah yoktur. Allah’tan başka ilah yoktur. Allah’ın Resulü Muhammed’e şahitlik ederim. Allah’ın Resulü Muhammed’e şahitlik ederim. Hayya ale’s-salah! Hayya ale’s-salah!
Aliyyen veliyullah ne demek?
Ayetullah Uzma Mekarim Şirazi: “Eşhedü enne aliyyen veliyullah” (Hz. Ali’nin bütün mahlukatın koruyucusu olduğuna şahitlik ederim) ezan ve ikametin bir parçası değildir, ancak “Eşhedü enne muhammed Resulullah”tan sonra bereket niyetiyle söylenmesi gerekir, ancak ezanın bir parçasıdır. Bunun olmadığı açıkça anlaşılmalıdır.
Ezan okunurken ne anlama gelir?
Bu tür dualar, ezan okunurken, ezan ile ikamet arasında ve ikamet okunurken yapılan dualardır. Bu konuda Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Ezan okunduğu zaman gök kapıları açılır ve dualar kabul edilir. İkamet getirildiğinde dua reddedilmez.” (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 6/31 [29248]).
Ezan ve önemi nedir?
Ezan, İslam’ın sembolü ve yerleşik bir Sünnettir. Ezan aracılığıyla insanlara namaz vaktinin geldiği ve Allah’ın, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) onun hizmetkarı ve elçisi olduğu ve namazın kurtuluş yolu olduğu bildirilir.