Kararın gerekçesi kesin hüküm kapsamında mıdır?
Karar maddesi, mahkemenin davada (veya karşı davada) talep edilen konularda verdiği kararı (hükmü) (başvurunun sonucunu) belirtir. Kararın arkasındaki gerekçe nihai yargısal güce sahip değildir.
Gerekçe kanuna dahil midir?
Sebep; Birçok temel hak ve özgürlükle ilişkili olması nedeniyle hukuk düzeninde önemli bir yer tutmaktadır. Bunlardan en önemlisi Anayasa’nın 36. maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkıdır.
Gerekçeli kararda ne yazar?
Hukuk yargılamasında gerekçeli karar Ayrıca, hükmün sonunda, gerekçe tekrar edilmeden, her bir başvuru hakkında verilen hüküm, taraflara yüklenen borçlar ve sağlanan haklar sıra numarası altında; şüphe veya tereddüt yaratmayacak şekilde açık bir şekilde gösterilmelidir.
Gerekçe yazmak ne demek?
Gerekçe; Hükmün dayanağının akla, hukuka ve önemli olaylara uygun olarak açıklanmasıdır. Gerekçe, dosyada yer alan bilgi ve belgelerin yerinde değerlendirildiğini gösterir; Geçerli, hukuka uygun ve yeterli olmalıdır.
Gerekçe hükme dahil mi?
Gerekçe, mahkemenin gerekçesini ortaya koyduğu ve karara nasıl ulaştığını gösterdiği, hukuki gerekçeleri de içeren yargı kararının bir parçası olan alandır.
Kesin hükmün kapsamı nedir?
Kesin hükmün birinci şartı, her iki davada da tarafların aynı kişiler olmasıdır; ikinci şart, müddaabihin eşitliğidir; üçüncü şart, dava sebebinin aynı olmasıdır. Kesin hükmün ikinci şartı olan müddaabih, davanın konusu olan hak, yani davayla ulaşılmak istenen sonuçtur.
Gerekçeli karardan sonra İstinaf’a gidilir mi?
Karara karşı itiraz etmek isteyen taraf, kanunda belirtilen süre içinde, özet kararla birlikte, duruşmaya katılmamışsa kararın kendisine tebliğinden itibaren itirazını yapmak zorundadır.
Gerekçeli karar çıktıktan sonra ne olur?
Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar, kayıt altına alındıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde gerekçeli karar genellikle taraflar talep etmediği sürece tebliğ edilmez.
Kanunun gerekçesi bağlayıcı mıdır?
Sadece Danıştay içtihatlarını birleştirme kararlarının gerekçesi bağlayıcıdır. Ancak bu bağlayıcılık anayasaya aykırıdır.
Gerekçeli karar nasıl olmalı HMK?
Gerekçe tatmin edici olmalı ve kararın neden ve nasıl verildiğini, hangi hukuki temele dayanarak ve hangi delile dayanarak değerlendirildiğini içermelidir. Mahkemenin kararının hukuka uygun olup olmadığı ve keyfi olmadığı ancak gerekçeden belirlenebilir.
Gerekçeli karar 1 ayda yazılmazsa ne olur?
HUMK’daki bu süreler mahkemeler içindir ve doğası gereği aşağılayıcı değildir. Bu sürenin bitiminden sonra gerekçeli kararın düzenlenmesi kararın geçerliliğini etkilemez.
Gerekçeli karardan sonra dosya ne zaman kapanır?
Sulh hukuk mahkemelerinde tebliğ tarihinden itibaren 8 gün, icra hukuk mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 10 gün, iş mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 8 gündür.
Gerekçeli karara itiraz edilir mi?
Gerekçeli karar, mahkemenin kararının hukuka uygun olmasını sağlayarak keyfiliği önler. Mahkemenin kararından haberdar olan taraflar, kararın gerekçesine dayanarak beğenmedikleri kararlara karşı itiraz, temyiz veya daha üst bir yargı merciine başvurma gibi yasal yollara başvurabilirler.
Gerekçeli karar nasıl olmalı Yargıtay?
Yargıtay kararlarına göre gerekçenin, hükümle illiyet bağı kurmaya yeterli, açık, anlaşılır ve tatmin edici olması, hükme varılırken neden, nasıl, hangi hukuki sebeplerin ve hangi delillerin dikkate alındığının gösterilmesi gerekmektedir.
Gerekçe ne zaman yazılır?
Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun 294. maddesine göre özet karar tarihinden itibaren bir ay içinde gerekçeli karar verilmesi zorunludur.
Hangi kararlar kesin hüküm teşkil eder?
HMK Madde 297/2. Madde hükmüne göre mahkeme her başvuru hakkında olumlu veya olumsuz karar vermek zorundadır ve Medeni Kanun Madde 303/2. Maddede “Hüküm, yalnızca davada ileri sürülen iddialar veya karar verilen karşı dava ile ilgili olarak kesin hükümdür.” hükmü yer almaktadır. Hükümler fiyata dahildir.
Karar verilmesine yer olmadığı kararı kesin hüküm müdür?
– ‘Karar almaya gerek olmadığı’ yönündeki tespit, konuya ilişkin nihai bir yargı oluşturmaz.
Mahkeme kararlarının gerekçesi bağlayıcı mıdır?
Gerekçenin bağlayıcı olmadığı yaklaşımına göre, mahkeme kararının bağlayıcılığı “sadece kararın gerekçesi için geçerlidir. Kararın gerekçesi için bağlayıcı değildir.”
Gerekçeli karardan sonra ne olur?
Gerekçeli karar, yayımlandıktan ve imzalandıktan hemen sonra taraflara bildirilmelidir. Süre, özellikle taraflar için, kararın taraflara bildirilmesiyle başlar. Kanunda taraflara bildirim için genel bir süre sınırı yoktur.