İçeriğe geç

Kimler Hangi Durumlarda Namazları Cem Edebilir

Hangi durumlarda namaz cem edilir?

Hanefi mezhebine mensup bir kimse, yolculuk, sınav zamanının çakışması veya ameliyat sırasında doktorun namazı vaktinde kılamaması gibi önemli mazeretlerin bulunması hâlinde, diğer mezhepleri taklit ederek söz konusu namazları birlikte kılabilir.

Hanefi mezhebinde namaz cem edilir mi?

“Hanefi mezhebinde namazlar iki yerde birleştirilir. Bunlardan biri Arafat’ta öğle vakti, ikindi vakti kılınır. Buna ‘CEM Takdimi’ denir.

Hastayken namazlar cem edilir mi?

Öğle ve ikindi namazları, akşam ve yatsı namazları; yolculuk, hastalık ve benzeri durumlarda cem kılınabilir veya ertelenebilir. Şeyhülislam İbn Teymiyye, Rahimehullah Mecmu el Fetava kitabının 22/293. sayfasında şöyle demiştir: “Namazları birleştirmenin sebebi ihtiyaç ve özürdür.”

Kaçırılan namaz cem edilir mi?

Çalışanlar, aramalarına rağmen başka bir imkân bulamazlarsa; öğle ile ikindi vakti arasında, ya öğle namazını öne alarak öğle vaktinde, ya da öğle vaktini erteleyerek ikindi vaktinde; akşam ve yatsı namazlarını yatsı vaktine kadar erteleyerek veya yatsı namazını akşam vaktiyle birleştirerek kılabilirler.

Hanefiler Cem evine gidebilir mi?

Önemli mazeretlerin bulunması halinde, bir Hanefi diğer mezhepleri taklit ederek yukarıdaki namazları birlikte kılabilir.

Cem-i Tehir’de önce hangi namaz kılınır?

Yani öğle ve ikindi namazları bir arada kılınacaksa önce öğle namazı, sonra ikindi namazı kılınır. Akşam ve yatsı namazları için önce akşam namazı, sonra yatsı namazı kılınır. Aksi takdirde namaz geçersizdir.

Cem ederken sünnet kılınır mı?

Yağmur, hastalık veya başka bir dini sebepten dolayı, bir sakin iki namazı birleştirerek Muakkad-Sünnet kılabilir. Bu namazları kılmak ne farzdır ne de vaciptir. Çünkü bu namazlar sünnettir, farz veya vacip değildir.

Peygamber efendimiz cem etmiş midir?

Medine’de Peygamber’le birlikteyken, yedi sekiz vakit namazı özetledim. Şöyle ki: Öğle namazını son kez, ikindi namazını ilk kez kıl. “Akşam namazını son kez, yatsı namazını ilk kez kıldım,”20 dedi.

Günde 2 vakit namaz kılınır mı?

Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Farz namaz bir günde iki defa kılınmaz.” (Dârakutnî, es-Sünen, 2/285; İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 3/206) Bir vakit namazı iki defa kılınamayacağına göre, iki defa kılınan namaz daha üstündür.

Adetliyken kilinmayan namazın kazası var mı?

Namaz kılmakla yükümlü olan bir kadın, vakit geçmiş olsa bile, namaz kılmadan hayız hâline gelirse; Hanefilere göre, o vakit namazı kılması gerekmez. Çünkü namaz vaktinin sonunda mükellefe namaz farz olur. Eğer daha önce kılmamışsa.

Teyemmüm abdesti ile iki vakit kılınır mı?

Mâlikî ve Şâfiî’ye göre ise her farz namaz için ayrı teyemmüm gerektiğinden, kaza namazı vakit namazıyla birlikte kılınamaz; ancak bir farz namazla birlikte birden fazla nafile namaz kılınabilir.

Hastayken namazın sadece farzını kılsak olur mu?

Ramazan ayında kılınan teravih namazı faziletli bir namazdır. Hastalar sadece farz namazlarla sorumludurlar.

Bile bile kılınmayan namazın kazası olur mu?

Unutmak veya uyumak gibi bir mazeret olmaksızın bilerek kılınmayan namazların kazası hakkında bir hadis yoktur. Ancak bu, bilerek kılınmayan namazların kazasının gerekmediği anlamına gelmez.

Gece 12’den sonra yatsı namazı kılınır mı?

Yatsı namazının vakti, akşam namazı vaktinin çıkmasından başlayarak “imsak” vaktine kadar devam eder (Tahâvî, Şerhu me’âni’l-âsâr, 1/159 [957-959]). Yatsı namazı, bu vakit içinde herhangi bir zamanda kılınabilir.

Sürekli namazı kazaya bırakmak günah mı?

Onlar, kalplerin ve gözlerin dehşete kapılacağı günden korkarlar.” (Nur, 24/37). Unutmak veya uykuya dalmak gibi meşru bir mazereti olmaksızın namazı kaçırmak büyük bir günahtır. Ancak vaktinde kılınmayan namazların her halükarda kazası gerekir.

İkindiye 45 dakika kala namaz kılınır mı?

Yani ikindi namazını güneşin ışınları kayboluncaya kadar geciktirmemek, yani tövbe zamanına bırakmamak gerekir. Yani güneş battıktan 45-50 dakika sonra, yani akşam ezanı vaktinden önce. Daha önce başlamış olan zamana denk gelir.

Yolculukta namazlar cem edilir mi?

Günümüzde otobüs, tren ve uçakla yolculuk yapanlar, ayakta ve kıbleye dönerek namaz kılmak genelde mümkün olmadığından, koltuklarını işaret ederek namazlarını kılabildikleri gibi, yolculuk öncesi veya sonrasında veya mola yerlerinde cemaatle de namazlarını kılabilmektedirler.

Namazı tekrar kılmak günah mı?

Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Farz namaz bir günde iki defa kılınmaz.” (Dârakutnî, es-Sünen, 2/285; İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 3/206) Bir vakit namazı iki defa kılınamayacağına göre, iki defa kılınan namaz daha üstündür.

Cem olmak ne demek?

topluluk olmak, bir araya gelmek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Merkez Escort